Caring Technology assessment Framework

Vivel

Objectives

Doelstellingen

Objectifs

Het ontwikkelen van een online evaluatie-tool om te controleren hoe goed een digitale tool voldoet aan de 8 principes.

Public cible

Doelgroep

Target audience

  • Gezondheidszorgorganisaties
  • Zorgverleners

Partners

Partners

Partenaires

LiCalab

Timeline

Tijdlijn

Chronologie

Januari 2024 - heden

Contribution to the principles

Bijdrage aan de principes

Contribution aux principes

Een online evaluatietool ontwikkelen om te beoordelen in hoeverre een digitaal hulpmiddel voldoet aan de 8 principes.

Contact

Contact

Contact

Freddy Carremans

freddy@vivel.be

Anneleen Torfs

anneleen@vivel.be

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Use cases

Use cases

Études de cas

No items found.

Tools

Tools

Outils

No items found.

Tools

No items found.

Kunnen jullie je voorstellen?

VIVEL staat voor Vlaams Instituut voor Eerstelijnszorg. Op Vlaams niveau fungeert VIVEL als centraal aanspreekpunt voor eerstelijnszorgactoren en als platform voor dialoog tussen deze actoren en met de overheid. VIVEL verenigt zorg- en welzijnsactoren uit de eerstelijnszorg, zorgnetwerken, vertegenwoordigers van zorgbehoevenden (PZON), mantelzorgers, lokale overheden, kennis- en expertisecentra en ziekenhuizen.

Samen met alle actoren uit de eerstelijnszorg wil VIVEL de gezondheid en het welzijn van elke burger in Vlaanderen en Brussel verbeteren. VIVEL handelt proactief, speelt adequaat in op ontwikkelingen in zorg en welzijn, versterkt zorgnetwerken en zorgverleners om effectief en doelgericht in te spelen op de behoeften van kwetsbare individuen en hun omgeving. VIVEL geeft ook strategisch advies aan de Vlaamse en Brusselse regeringen voor een optimaal eerstelijnszorgbeleid.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

VIVEL is een actief lid van de leergemeenschap rond de 8 principes. Dit project is onze manier om bij te dragen aan de nood aan praktische tools om deze principes toe te passen in de gezondheidszorg.

Wat zijn de doelstellingen van jullie project?

Er zijn veel digitale tools om het werk van zorgverleners, organisaties en netwerken in de gezondheidszorg te ondersteunen. Het maken van keuzes kan echter een uitdaging zijn. Ons project heeft als doel een beoordelingskader te creëren dat hen helpt te evalueren waar een digitale tool of toepassing kwaliteit levert.

Wat houdt het project in?

Onze tool dient als hulpmiddel voor gezondheidszorgorganisaties en zorgverleners om na te denken over het gebruik van een digitale tool voordat ze deze implementeren. Daarnaast werken we aan een evaluatie om te bepalen in hoeverre een digitale tool voldoet aan de 8 principes, de Quintuple Aim en de e-health roadmap. Een panel van experts zou deze evaluatie kunnen uitvoeren en de resultaten delen met gezondheidszorgorganisaties en zorgverleners.

Hoe gaan jullie te werk?

VIVEL leidt het project. De strategische werkgroep e-gezondheid en e-welzijn is samen met zorgnetwerken actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het beoordelingskader. We ontwikkelen dit op basis van verschillende richtlijnen, waaronder de 8 principes voor zorgzame technologie, de Quintuple Aim en de e-gezondheid roadmap.

We stemmen ook af met soortgelijke initiatieven. Zo volgen we de voortgang op van het onderzoeksproject “Toetsingskader voor digitale toepassingen in zorg en welzijn” binnen het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid en overleggen we met de organisatie achter onlinehulp-apps.be.

Waarom is jullie project belangrijk?

Digitale technologie verandert de gezondheidszorg, ons gedrag en de communicatie tussen gezondheidszorgverleners en burgers. Technologische tools verzamelen ook patiëntgegevens.

Wie beheert deze gegevens? Hoe wordt de privacy beschermd? Aan welke normen moeten technologische innovaties nu en in de toekomst voldoen? Welke rol kennen we toe aan technologie bij het behouden of verbeteren van onze gezondheid, ons welzijn en onze levenskwaliteit? Hoe kunnen we anticiperen in plaats van elke technologische trend te volgen?

Wij geloven dat het belangrijk is om tools te ontwikkelen die transparante communicatie tussen alle belanghebbenden bevorderen.

Het is ook essentieel dat de 8 principes effectief worden gebruikt, omdat ze een kader bieden voor technologische innovaties. We willen dat onze tool organisaties en zorgverleners helpt om digitale oplossingen te gebruiken. Dit is ook een extra stimulans voor technologiebedrijven om zich aan de 8 principes te houden.

Welke waren de uitdagingen?

De grootste uitdaging was het vertalen van abstracte en complexe digitale concepten naar begrijpelijke taal die de doelgroep kan begrijpen en toepassen.

Welke lessen hebben jullie geleerd?

We hebben geleerd hoe belangrijk het is om alle belanghebbenden erbij te betrekken: alleen door cocreatie kan een bruikbaar product worden bereikt.

We werken niet alleen aan de implementatie van de 8 principes. We moeten verbinden, samenwerken en leren van elkaars expertise om elkaar te versterken in ons gezamenlijke doel om technologie meer zorgzaam te maken.