PRODIGE

Walloon Primary Care Platform

Objectives

Doelstellingen

Objectifs

Tools verbinden voor betere zorg. Eerstelijnszorgprofessionals helpen om relevante en ethische keuzes te maken bij digitale medische hulpmiddelen (DMH's) en in het gebruik ervan.

Public cible

Doelgroep

Target audience

  • Zorgprofessionals
  • Be.HIVE
  • ULiège: Departement Gezondheidswetenschappen, Expertise Centrum voor Gezondheidsbevordering in Wallonië
  • Yuza

Partners

Partners

Partenaires

Be.HIVE
ULiège
Yuza

Timeline

Tijdlijn

Chronologie

Maart 2024 - heden

Contribution to the principles

Bijdrage aan de principes

Contribution aux principes

Betrek de leden van PPLW en de zorgverleners die zij vertegenwoordigen om de 8 principes van Zorgtechnologie volledig te begrijpen bij het kiezen en gebruiken van digitale medische hulpmiddelen.

Contact

Contact

Contact

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Use cases

Use cases

Études de cas

No items found.

Tools

Tools

Outils

No items found.

Tools

No items found.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

Leden van het Waalse Platform voor eerstelijnszorg (PPLW) meldden een vraag van zorgverleners naar praktische tools om hen te helpen bij het maken van relevante en ethische keuzes tussen DMD's (Digital Medical Devices). Het PRODIGE (Primary Care Professionals for the Selection of Digital Medical Devices) project werd opgericht als antwoord op deze behoefte bij verschillende zorg- en ondersteuningsberoepen.

Dit project biedt ook de mogelijkheid om de 8 principes voor zorgzame technologie toe te passen op de werkelijkheid van verschillende beroepen vanuit een multidisciplinair perspectief. Het PPLW had deze 8 principes al eerder verkend, met name via haar partnerschap in het Teckno2030 in Actionproject.

Wat zijn de doelstellingen van je project ?

  • PPLW-leden en de zorgverleners op het veld die ze vertegenwoordigen aanzetten om de 8 principes voor zorgzame technologie volledig te begrijpen en digitale medische tools te kunnen kiezen en gebruiken.  
  • De kennis en vaardigheden van PPLW-leden en de zorgverleners op het veld die ze vertegenwoordigen, te vergroten met een focus op de belangrijkste punten voor het kiezen en gebruiken van digitale medische tools.
  • Deelnemers (zorgverleners uit Franstalige België en daarbuiten) voorzien van een gemakkelijk toegankelijke tool om zorgverleners te helpen bij het aanbevelen, voorschrijven en gebruiken van digitale medische hulpmiddelen in de routinezorg

Waarom is jullie project belangrijk?

Digitale gezondheidstoepassingen kunnen moeilijk aantonen dat ze de zorgervaring, de bevolkingsgezondheid, de kostenreductie, de eerlijke resultaten en het professionele leven van clinici en personeel verbeteren.

Met zijn concrete aanpak (beslissingsproces bij selectie) draagt ons project bij aan het introduceren van de principes voor zorgzame technologie, het bevorderen van empowerment bij de patiënten door het gebruik van deze tools en het aanpakken van de ethische aspecten die ermee gepaard gaan.

Een dergelijk project verkleint ook de verschillen tussen zorgverleners op vlak van digitale gezondheidsvaardigheden. Ons project is vooral belangrijk omdat we, door het maken van geïnformeerde keuzes, het bewustzijn onder eerstelijnszorgverleners hopen te vergroten over relevant en ethisch gebruik van DMD's.

Hoe gaan jullie te werk?

We hebben gekozen voor een participatieve methodologie met PPLW-leden om aanbevelingen te formuleren. PPLW-leden vertegenwoordigen de eerstelijnszorg en ondersteunende beroepen in Wallonië (huisartsen, verpleegkundigen, apothekers, fysiotherapeuten, tandartsen, ergotherapeuten, logopedisten, klinisch psychologen, diëtisten, vroedvrouwen) en multidisciplinaire structuren die ook ondersteunende beroepen vertegenwoordigen (InterSISD, InterRML, Medische Huizen, Coördinatiecentra en Gezinshulpdiensten (SAFA)). Een vertegenwoordiger van gespecialiseerde artsen vervolledigde dit panel. We kunnen dus spreken over een multidisciplinair project.

Er werden twee gegevensbronnen gebruikt: informatie uit uitwisselingen met leden van het PPLW tijdens drie participatieve workshops en een gestructureerd literatuuronderzoek uitgevoerd door twee leden van het departement Volksgezondheidswetenschappen van de ULiège. De bevindingen uit het literatuuronderzoek verrijkten de uitwisselingen van de zorgverleners tijdens de workshops.

Tijdens de eerste workshop deelden vertegenwoordigers uit het terrein hun observaties over het gebruik van DMD’s. Daarna vond een discussie plaats om gezamenlijk de uitdagingen van DMD’s en de 8 principes beter te begrijpen. Deze discussie hielp ook om de focus van de parallelle literatuurstudie te bepalen.

De tweede en derde workshops waren gericht op het gezamenlijk opstellen van de nodige aanbevelingen voor het selecteren van DMD's, op basis van het literatuuronderzoek. De uitwisselingen leidden tot een reeks aanbevelingen die door alle beroepen zijn gevalideerd.

In een tweede fase ontwerpen we een tool zodat Franstalige eerstelijnszorgverleners het gemakkelijk kunnen overnemen en praktisch kunnen gebruiken op het veld.

Welke waren de uitdagingen?

We stelden vast dat het niveau van digitale geletterdheid tussen de deelnemers erg uiteenliep. Daardoor moesten we een aantal basisbegrippen herzien om de aanbevelingen te verduidelijken.

We stelden ook vast dat het DMD-veld enorm is, met verschillende toepassingen afhankelijk van het beroep. Een grote uitdaging was het verfijnen van een gerichte onderzoeksvraag. De tool blijft breed, aangezien de belanghebbenden het eens waren over verschillende prioritaire dimensies voor de selectie van DMD’s.

Tot slot vergt het raadplegen van de tool momenteel veel tijd. We beseffen dat de beschikbare tijd van veldwerkers om de toegevoegde waarde en veiligheid van een DMD’s te evalueren, varieert naargelang het beroepsprofiel, de werkomgeving, ... Daarom benadrukken we de noodzaak van een tweede projectfase. Tijdens deze tweede fase zal de focus gaan naar de ontwikkeling van een gemakkelijk te gebruiken tool voor mensen op het terrein, het testen, promoten en verspreiden ervan.

Welke lessen hebben jullie geleerd?

Ons project rond de invoering van digitale medische tools (DMD's) in de digitale gezondheidszorg heeft waardevolle inzichten opgeleverd voor het effectief implementeren van zorgzame technologie.

Ten eerste zagen we een aanzienlijke ongelijkheid in digitale gezondheidsvaardigheden onder zorgverleners, wat de noodzaak onderstreepte om de basisbeginselen opnieuw te bekijken: wat DMD's zijn, waar ze te vinden zijn en welke beoordelingscriteria te gebruiken. Als gevolg hiervan zal de eerste netwerkdag van het PPLW in 2025 zich richten op “Multidisciplinair 2.0 en digitale gezondheidsvaardigheden”.

Ten tweede bleek de gekozen participatieve en iteratieve aanpak nuttig, waarbij uitwisselingen met PPLW-leden in workshops werden gecombineerd met literatuuronderzoek. Deze methodologie verrijkte de discussies met bewijsmateriaal, waardoor de aanbevelingen relevanter en nuttiger werden. Dit onderstreept het belang van een macromultidisciplinaire structuur zoals die van het PPLW om efficiënt samen te werken met onderzoekscentra zoals UC Louvain en ULiège.

Een tool dat het resultaat is van multidisciplinair participatief werk zorgt ervoor dat de aanbevelingen zowel in éénprofessionele als in multiprofessionele omgevingen worden overgenomen.

Op lange termijn wil ons project best practices promoten, ontwikkelaars beïnvloeden om de ethische principes van zorgzame technologie te integreren en overheden aanmoedigen om de inspanningen van het PPLW op dit gebied te ondersteunen.