Caring Technology Guide (CTG)

VITO

Objectives

Doelstellingen

Objectifs

Een online tool ontwikkelen die zorgorganisaties helpt bij het implementeren van zorgtechnologieën in lijn met de 8 principes.

Public cible

Doelgroep

Target audience

  • Zorgprofessionals (werknemers, management en supervisors)
  • Technologieontwikkelaars

Partners

Partners

Partenaires

Yuza
LiCalab

Timeline

Tijdlijn

Chronologie

Januari 2024 - heden

Contribution to the principles

Bijdrage aan de principes

Contribution aux principes

Het ontwikkelen van een online tool die zorgorganisaties helpt bij het implementeren van zorgtechnologieën in lijn met de 8 principes.

Contact

Contact

Contact

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Use cases

Use cases

Études de cas

No items found.

Tools

Tools

Outils

No items found.

Tools

No items found.

Kunnen jullie je voorstellen?

VITO is een onafhankelijk Vlaams onderzoeksinstituut dat wetenschappelijk advies geeft en technologische innovaties ontwikkelt. We voeren interdisciplinaire onderzoeken en grootschalige pilootprojecten uit om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen, zowel in Vlaanderen als wereldwijd. Wat gezondheid betreft streven we ernaar om innovatieve, preventieve en betaalbare gezondheidszorg mogelijk te maken. Om dit te bereiken, ontwikkelen we meetinstrumenten en data-evaluatiemethoden.

Hoe is jullie project ontstaan?

We merkten dat gezondheidszorgorganisaties behoefte hadden aan richtlijnen en praktische tools om technologische innovaties op een zorgzame en ethische manier te implementeren. De 8 principes voor zorgzame technologie bieden hiervoor een kader. Toen de leergemeenschap van de 8 principes aangaf behoefte te hebben aan een tool om het toepassen van deze principes te vergemakkelijken, besloten wij een bijdrage te leveren. Het is voor ons ook een kans om innovatie en ethische normen in de gezondheidszorgtechnologie te bevorderen binnen een ethisch kader dat nauw aansluit bij onze missie.

Wat houdt deze tool in?

De Caring Technology Guide/ Zorgzame Technologie Gids is een interactieve webapplicatie die gezondheidszorgorganisaties stapsgewijze begeleiding biedt bij het evalueren en implementeren van zorgzame innovaties.

De tool zal beschikbaar zijn in het Engels, Nederlands en Frans.

Hoe gaan jullie te werk?

In een eerste onderzoeksfase hebben we interviews en workshops georganiseerd met Vlaamse zorgverleners om onze tool te testen.

We gebruikten een iteratief proces om feedback te verzamelen en te integreren in de tool, zodat we deze voortdurend konden verbeteren.

Daarnaast hebben we de tool vergeleken met de checklist die onze partner Yuza ontwikkelde.

Waarom is jullie project belangrijk?

Het project draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van zorgzame technologie. Door te zorgen voor veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke technologie zal de tool niet alleen gezondheidszorgorganisaties helpen, maar ook patiënten.

Bovendien bevordert het project internationale samenwerking en kennisuitwisseling over de 8 principes binnen een wereldwijd netwerk van zorgverleners en technologen.

Welke waren de uitdagingen?

Er waren drie grote uitdagingen tijdens het proces.

Het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke online tool met uitgebreide functies vereiste technologische oplossingen, zoals het creëren van een intuïtieve gebruikersinterface en het integreren van feedbackmechanismen.

Om ervoor te zorgen dat gezondheidszorgorganisaties de Caring Technology Guide/ Zorgzame Technologie Gids effectief kunnen gebruiken, hebben we opleidingen en ondersteuning geboden om de voordelen en het gebruik van de tool te verduidelijken.

Tot slot ontwikkelt de tool zich voortdurend op basis van feedback en nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorgtechnologie. Dit betekent dat het projectteam de tool regelmatig moet evalueren en bijwerken.

Welke lessen hebben jullie geleerd?

We hebben vooral gemerkt dat samenwerking tussen verschillende disciplines en belanghebbenden cruciaal is. Om een waardevolle tool te creëren, is het essentieel om de input van zorgverleners en technologie-ontwikkelaars te integreren.

Een iteratief proces is hierbij essentieel. De flexibiliteit van ons team heeft ons in staat gesteld om effectief te reageren op veranderende uitdagingen. In de toekomst zal het nodig zijn om informatiesessies en opleidingen te organiseren zodat gezondheidszorgorganisaties de Caring Technology Guide/Zorgzame technologie Gids effectief kunnen en zullen gebruiken.