Zorglens Teckno 2030

LiCalab (Living & Care Lab), Center of Expertise for Care and Welfare, Thomas More Kempen vzw

Objectives

Doelstellingen

Objectifs

Tools ontwikkelen die zorgorganisaties aanmoedigen om de 8 principes toe te passen.

Public cible

Doelgroep

Target audience

  • Zorgprofessionals (medewerkers, management en supervisors)
  • Patiënten en burgers

Partners

Partners

Partenaires

Familiehulp vzw
VITO

Timeline

Tijdlijn

Chronologie

2022-2024

Contribution to the principles

Bijdrage aan de principes

Contribution aux principes

Contact

Contact

Contact

https://kbs-frb.be/nl/zorglens-teckno-2030-leidradenstappenplan-voor-toepassing-8-caring-technology-principes

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Use cases

Use cases

Études de cas

No items found.

Tools

Tools

Outils

No items found.

Tools

No items found.

Kunnen jullie je voorstellen?

LiCalab is een zorginnovatielab dat deel uitmaakt van Thomas More University College. We ondersteunen bedrijven en organisaties in de zorg- en welzijnssector door middel van gebruikersonderzoek. We verkennen, cocreëren, testen en evalueren innovatieve oplossingen met gebruikers in hun leef- en werkomgeving. Onze focus ligt op de zorgtechnologie en de innovatieve organisatie van de gezondheidszorg.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

LiCalab was actief betrokken bij het ontwikkelen van de 8 principes. Om deze principes te vertalen naar praktische tools, werkten we samen met VITO en Familiehulp en lanceerden we het project Zorglens Teckno 2030.

Wat zijn de doelstellingen van jullie project?

Het Zorglens Teckno 2030-project heeft tools ontwikkeld om technologiegedreven zorgorganisaties aan te moedigen om de 8 principes te definiëren, toe te passen en te integreren.

Welke tools ontwikkelen jullie?

We hebben een workshopgids gemaakt om burgers of patiënten te betrekken bij discussies over zorgtechnologie en -diensten. Deze gids is in nauwe samenwerking met burgers ontwikkeld. Het bevat ondersteunend materiaal, zoals een kaartenset, dat zowel in gedrukte als digitale vorm beschikbaar is.

Hoe gaan jullie te werk?

LiCalab is altijd voorstander van een gebruikersgerichte aanpak om ervoor te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen aan de werkelijke behoeften voldoen. We hebben ons eigen gebruikerspanel, dat bestaat uit burgers en zorgverleners. We werken ook nauw samen met lokale overheden, gezondheidszorgorganisaties en een uitgebreid (internationaal) netwerk. Door deze samenwerkingen willen we de gemeenschap die de principes van zorgzame technologie hanteert, laten groeien en ondersteunen.

Waarom is jullie project belangrijk?

Wij geloven dat cocreatie met alle stakeholders (inclusief eindgebruikers) essentieel is voor het innovatieproces in de zorgzame technologie. We hebben echter gemerkt dat cocreatie in de praktijk een grotere uitdaging is dan verwacht. Voor ons is dat een kernactiviteit.

Welke waren de uitdagingen?

De leergemeenschap rond de 8 principes had een moeilijke start. Omdat meerdere projecten tegelijkertijd aan hetzelfde onderwerp werkten, was de grootste uitdaging om de resultaten van deze verschillende projecten op elkaar af te stemmen. We stelden vast dat een gemeenschappelijke taal een cruciale eerste stap was vooraleer  je praktische hulpmiddelen ontwikkelt.

Welke lessen hebben jullie geleerd?

Om een organisatie te motiveren de 8 principes te gebruiken, moeten de voordelen duidelijk zijn. Op dit moment bieden de principes een inspirerend kader voor de overgang van slimme naar zorgzame technologie, maar er zijn extra stimulansen nodig.

Er is nog steeds een groot gebrek aan digitale en gezondheidsvaardigheden bij de burgers. Technologische ontwikkeling moet daarom hand in hand gaan met initiatieven die deze kloof kunnen overbruggen. We moeten manieren vinden om burgers en zorgverleners bewust te maken van de thema's die onder de 8 principes vallen. Dit betekent dat we de principes heel concreet en tastbaar moeten maken.