Objectives
Doelstellingen
Objectifs
Een leercommunity leiden en een methodologische toolkit ontwikkelen om de toepassing van de 8 principes in heel België te promoten, te faciliteren en aan te moedigen.
Public cible
Doelgroep
Target audience
- Patiënten en burgers
- Zorgverleners
- Technologie-ontwikkelaars
- Innovation managers
Partners
Partners
Partenaires
Timeline
Tijdlijn
Chronologie
Contribution to the principles
Bijdrage aan de principes
Contribution aux principes
Een leercommunity leiden en een methodologische toolkit ontwikkelen om de toepassing van de 8 principes in heel België te promoten, te faciliteren en aan te moedigen.
Linked to this page
Gelinkt aan deze pagina
Lié à cette page
Tools
Tools
Outils
Tools
Wat zijn de doelstellingen van jullie project?
Met Teckno2030 in Actie bouwen we voort op het werk van de Teckno2030-denktank. Ons doel is om elk doelprofiel te voorzien van op maat gemaakte methoden en hulpmiddelen die hen in staat stellen de 8 principes te gebruiken.
Enerzijds gaat het om het oprichten en ondersteunen van een groeiende leergemeenschap - individuen die zich inzetten om praktijken te ontwikkelen of te verbeteren aan de hand van collectieve opleidingen. Participatieve workshops, bijeenkomsten en evenementen stellen de deelnemers in staat te discussiëren over de beste manieren om de 8 principes toe te passen.
Anderzijds creëren we een toolbox om individuen en organisaties uit alle doelprofielen concrete richtlijnen en methoden te bieden om de principes toe te passen. Deze toolbox bestaat uit begeleide uitwisselingen en steunt op een samenwerkingsproces.
Waarom is jullie project belangrijk?
Op het gebied van innovatie en technologie worden termen als “verantwoorde innovatie” en “betrouwbare technologieën” alom erkend. Sinds de Artificiële Intelligentie-boom zijn discussies over raamwerken voor deze kwesties steeds prominenter geworden.
Wij geloven dat de 8 principes een ideaal kader vormen voor het hele ecosysteem van de gezondheidszorg, omdat ze relevant zijn voor alle profielen in dit ecosysteem en aan iedereen een samen gedeelde richting geven. Een krachtige motivator dus.
Hoe gaan jullie te werk?
We begonnen met een bewustwordingscampagne om steun te krijgen voor de 8 principes en de zichtbaarheid ervan te vergroten, vooral in Franstalige gebieden waar ze minder bekend waren. Onze aanpak was er ook op gericht om het aantal ondertekenaars van het charter dat zich tot deze principes verbindt, te verhogen en om een eerste groep te vormen die klaar was om deel te nemen aan toekomstige activiteiten. Later breidden we deze inspanningen uit over heel België.
Tegelijkertijd begonnen we met de ontwikkeling van de toolbox via een collaboratieve, iteratieve methode zodat de toolbox beantwoordt aan de behoeften van onze vier doelprofielen: patiënten en burgers, zorgverleners, technologie-ontwikkelaars en innovatiemanagers. We werkten samen met vertegenwoordigers van elk profiel en organiseerden workshops voor zowel Frans- als Nederlandstalige deelnemers, zodat ze elkaar konden inspireren, samen konden werken en experimenteren. Deze workshops stimuleerden ook de groei van een leergemeenschap rond de 8 principes.
Welke waren de uitdagingen?
De grootste uitdaging was de aanpassing aan de brede reikwijdte van het project dat zich over het hele land uitstrekt en vele actoren en partners betrekt. We moesten bijvoorbeeld een gemeenschappelijke taal ontwikkelen om de uitwisseling tussen alle deelnemers te vergemakkelijken - van technologie-ontwikkelaars tot burgers en zorgverleners. Dit vertraagde soms de voortgang van het project, maar stelde ons uiteindelijk in staat om verder te gaan en betere resultaten te produceren door de cocreatie met een bredere groep belanghebbenden.
Welke lessen hebben jullie geleerd?
Er zijn aanzienlijke bewustmakingsinspanningen nodig om te laten zien dat iedereen een rol heeft bij het implementeren van de 8 principes. Het is niet enkel de verantwoordelijkheid van technologie-ontwikkelaars om de 8 principes toe te passen, noch is het enkel de rol van overheidsinstanties om technologieën te certificeren. Toekomstige gebruikers (patiënten, burgers en zorgverleners) moeten ook weten hoe ze deze principes kunnen gebruiken om te beslissen of ze deze technologieën willen toepassen en er goed gebruik van willen maken.