Use Case
Étude de cas
Use Case

De Teckno2030 Student prijs: Studenten aanmoedigen om de 8 Principes te gebruiken

Share

Delen

Partager

Wat is de Teckno2030 Student prijs?

Onze Teckno2030 Student prijs, gelanceerd in november 2024, is een financiële prijs die wordt toegekend aan studenten of groepen studenten die met hun werk de gezondheidszorgtechnologie vooruit helpen.

Het project wordt geleid door ECAM, een instelling voor hoger onderwijs waar industriële ingenieurs worden opgeleid, in samenwerking met Yuza.

We wilden een partnerschap opzetten met alle Franstalige Belgische universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs die ingenieursopleidingen of masteropleidingen in wetenschappen en technologie aanbieden. Het project brengt 11 Franstalige Belgische instellingen samen - 5 universiteiten en 6 hogescholen.

De prijs is bedoeld voor studenten in technologiegerichte programma's.Door de bekroonde projecten en hun auteurs onder de aandacht te brengen, wil de Teckno2030 Student prijs de ontwikkeling bevorderen van gezondheidstechnologieën die voldoen aan de noden van patiënten en ten dienste staan van burgers en de samenleving, met de acht Teckno2030 principes als leidraad.

“De prijs is echt bedoeld om de 8 leidende principes voor zorgzame technologie onder studenten te verspreiden.”

De link tussen onze Teckno2030 studentenprijs en de 8 Principes

Waarom is deze prijs belangrijk?

Onze missie was om een prijs in het leven te roepen die studenten motiveert om bij te dragen aan de ontwikkeling van zorgtechnologie die aansluit bij een of meer van de 8 Principes. De meeste initiatieven die in lijn liggen met deze principes richten zich voornamelijk op patiënten, zorgverleners of technologieontwikkelaars, maar wij wilden studenten actief betrekken. Met dit in gedachten besloten we een financiële prijs aan te bieden als sterke stimulans voor studenten om deze principes om te zetten in praktische innovaties.

“Technologiestudenten zijn de toekomstige ontwikkelaars van nieuwe gezondheidstechnologie.”

We weten dat sommige van deze studenten morgen de ontwikkelaars van dergelijke technologie kunnen zijn. Met dit in gedachten is het ons doel op lange termijn om studenten proactief de 8 principes te laten integreren in hun projecten, zodat ze de basis worden voor de ontwikkeling van gezondheidstechnologie in de toekomst.

Hoe is de prijs tot stand gekomen?

Onze eerste stap bij het implementeren van het project was het benaderen van coördinatoren van wetenschaps- en technologieprogramma's aan deze instellingen om de visie van het project te introduceren. We streefden ernaar vertegenwoordigers of “ambassadeurs” te vinden bij elke instelling die het project lokaal zouden ondersteunen.

Deze ambassadeurs waren verantwoordelijk voor het promoten van de prijs binnen hun instelling bij studenten en collega's en voor het selecteren van de beste aanvragen. Het selectieproces bestond uit twee fasen: eerst op instellingsniveau, waar de beste twee aanvragen per categorie (2 categorieën) werden gekozen, en vervolgens werden deze voorgelegd aan een externe jury.

Om ambassadeurs te betrekken en hun werk makkelijker te maken, zorgden we ervoor dat ze alle benodigde materiaal hadden en een duidelijk begrip van hun rol in het overbrengen van onze boodschap.

Onze derde stap was het samenstellen van een jury van zes experten, waaronder deskundigen op het gebied van gezondheidszorg, specialisten op het gebied van technologische ontwikkeling en valorisatie, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en ziekenfondsen. Deze onafhankelijke jury kreeg de taak om de inzendingen van de studenten te evalueren om een onpartijdig selectieproces te waarborgen. Ten slotte was onze vierde stap om de stabiliteit van het project in de toekomst te garanderen.

Om het indienen van studentenprojecten te vergemakkelijken, boden we tools met inspirerende vragen om studenten te helpen uitleggen hoe hun technische oplossingen overeenstemmen met de principes. Daarnaast boden we een gids met indicatoren om hun afstemming op de principes te rechtvaardigen.

Onze uitdagingen

De communicatie met studenten was een uitdaging, aangezien een eenvoudige aankondiging of website onvoldoende was om echte betrokkenheid te stimuleren. Om dit aan te pakken, deelden we actief de leidende principes en moedigden we studenten aan om na te denken over hoe hun projecten in overeenstemming konden zijn met deze waarden.

Aangezien dit de eerste editie van de prijs was, stonden we voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat studenten deze principes vanaf het begin in hun projecten zouden integreren. De meesten hadden hun scriptie al gekozen en waren ermee begonnen voordat de prijs werd uitgereikt, dus de afstemming op de principes werd met terugwerkende kracht bekeken. We streven ernaar dit voor het tweede jaar te verbeteren.

Voor deze eerste editie werd financiële steun verleend door het Fonds Dr. Daniël De Coninck. In de toekomst willen we de financieringsbronnen diversifiëren en op zoek gaan naar privésponsors, vooral techbedrijven. Deze aanpak zou twee doelen bereiken: bedrijven bewuster maken en hen mogelijk de waarde laten inzien van het aannemen van studenten die vetrouwd zijn met deze principes.

We hopen de prijs ook nationaal uit te breiden door Nederlandstalige instellingen erbij te betrekken. Daarnaast zijn we van plan om uit te breiden naar verwante vakgebieden zoals geneeskunde, tandheelkunde, biomedische wetenschappen en verpleegkunde. Deze uitbreiding zou kunnen leiden tot samenwerkingsprojecten tussen studenten techniek en gezondheidswetenschappen, waardoor toekomstige ontwikkelaars en gebruikers van gezondheidstechnologie met elkaar in contact komen.

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Projects

Projets

Projecten

Tools

No items found.

Share this use case

Deze use case delen

Partager cette étude de cas

Discover other use cases

i-mens

Hybrid

Een klinische studie door i-mens om diabetespatiënten beter te ondersteunen door verschillende technologieën te integreren in de thuiszorg.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Een jaarlijkse 2-daagse hackathon georganiseerd door Hack Belgium Labs om kritieke uitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Een gepatenteerd fysiek ademhalingstool dat mensen helpt bij langzame ademhalingsoefeningen om angst, stress en slapeloosheidsproblemen te verlichten.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Een initiatief om de manier waarop we innoveren in de gezondheidszorg te veranderen door onze eerstelijns zorgverleners meer zeggenschap te geven.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Notre projet ODIN était une initiative qui visait à transformer la manière d'innover dans les soins de santé en responsabilisant les professionnels de santé de première ligne.

Read more >
i-mens

Hybrid (i-mens)

Une étude clinique d'i-mens pour améliorer la gestion du diabète via la surveillance à distance, offrant aux patients des retours en temps réel et des soins personnalisés 24/7.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Un hackathon annuel de 2 jours organisé par Hack Belgium Labs pour rassembler l'ensemble de l'écosystème des innovateurs en santé en Belgique afin de développer des solutions.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Un appareil de respiration breveté qui accompagne les exercices de respiration lente, destiné à aider celles et ceux qui souffrent d'anxiété, de stress et d'insomnie.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Prix Étudiant

Un prix étudiant qui encourage les étudiants à utiliser les 8 technologies de soin dans leurs projets de technologie de la santé.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Het Wallonie Assist@Home (WA@H) project evalueert assistieve technologieën om zelfstandig wonen te ondersteunen voor ouderen en personen met een handicap.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Le projet Wallonie Assist@Home (WA@H) évalue les technologies d’assistance pour soutenir la vie autonome et retarder l'institutionnalisation des personnes âgées et handicapées.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP est une application mobile destinée aux personnes atteintes de sclérose en plaques.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP is een mobiele app voor mensen met multiple sclerose, waarmee patiënten hun gezondheidsgegevens kunnen beheren en deze desgewenst kunnen delen met professionals.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

Une collaboration entre Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw et Zorgnet Icuro qui forme un écosystème durable pour les données de santé personnelles.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

Een samenwerkings tussen Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw en Zorgnet Icuro dat een duurzaam ecosysteem vormt voor persoonlijke gezondheidsgegevens.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP is a mobile app for people with multiple sclerosis, enabling patients to manage their health data and sharing it with professionals if they choose.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

The Wallonie Assist@Home (WA@H) project evaluates assistive technologies to support independent living and delay institutionalization for elderly and disabled individuals.

Read more >
i-mens

Hybrid

A clinical study by i-mens to improve diabetes management through remote monitoring, empowering patients with real-time feedback and personalized care from a 24/7 nursing team.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

A partnership between Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw and Zorgnet Icuro that forms a sustainable civil-scientific ecosystem for personal health data.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Award

A student award that encourages students to use the 8 caring technologies in their health technology projects.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

A patented physical breathing tool that assists people in slow breathing exercises to help those who suffer from anxiety, stress and insomnia.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

An initiative to empower frontline healthcare workers to drive meaningful change within their organizations by developing innovative healthcare solutions.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Belgium Labs

An annual 2-day hackathon organised by Hack Belgium Labs to bring the entire ecosystem of Belgian healthcare innovators together to work on critical problems and develop solutions

Read more >