Wat houdt het project in?
Ons innovatieteam bij i-mens, een organisatie actief in de gezondheidszorg, voerde een klinische studie uit om diabetespatiënten beter te ondersteunen door verschillende technologieën te integreren in de thuiszorg. Het doel was om de zorgbehoeften van de patiënt efficiënter en effectiever te monitoren en hierop in te spelen.
Het project richtte zich specifiek op diabetespatiënten met toegang tot een smartphone, aangezien een digitale vereiste aanwezig was. We introduceerden Z-plus, een op afstand bediend monitorcentrum, in het hybride zorgpad van de interventiegroep.
Z-plus is 24/7 bemand door zorgverleners die continu patiëntgegevens monitoren en de nodige triage uitvoeren op basis van een medisch protocol. Wanneer een afwijkende meting wordt gedetecteerd, neemt een zorgverlener telefonisch contact op met de patiënt, biedt persoonlijk advies aan, of, indien nodig, coördineert met een arts of ziekenhuis. De gesprekken duren gemiddeld vier minuten. Na elke interventie wordt het gegeven advies gedocumenteerd door Z-plus, doorgegeven aan de arts van de patiënt of een andere zorgverlener, en zorgt voor een beter inzicht in individuele gevallen, wat verdere aanpassingen in de zorg mogelijk maakt.
De link tussen ons project en de 8 Principes
Onze missie was het verkennen van nieuwe, duurzame manieren om thuiszorg te verlenen. Hoewel het voor een thuiszorgorganisatie ongebruikelijk is om klinische studies uit te voeren, zijn we in 2023 gestart met een studie om te onderzoeken of we diabetespatiënten betere zorg konden bieden door zelfmanagement en monitoring op afstand via Z-plus toe te voegen aan het reguliere zorgpad.
In het reguliere zorgpad ontvangen diabetespatiënten (type 2) standaardzorg, waaronder vijf jaarlijkse verpleegkundige bezoeken van elk 30 minuten. In het hybride zorgpad krijgen patiënten meer inzicht in hun gezondheidswaarden en ontvangen ze directe feedback wanneer hun parameters een kritieke drempel overschrijden. Zorgverleners gebruiken deze aanvullende gegevens om hun consultaties te verbeteren, bijvoorbeeld door medicatie aan te passen. Deze benadering komt niet alleen ten goede aan de patiënten, maar ook aan hun families, die minder hoeven te "controleren" en zich kunnen concentreren op de emotionele en praktische ondersteuning van de patiënt. Patiënten voelen zich meer autonoom, zien hun aandoening als beheersbaar in plaats van belastend, en worden gerustgesteld door real-time monitoring (Principe 4).
De herinneringsfunctie in de app vermindert het aantal gemiste metingen en verhoogt het bewustzijn over het belang van regelmatig meten van glykemie (Principe 4, Principe 8). Ongeveer 5% van alle metingen resulteerde in een interventie. Het hoge aantal interventies aan het begin van het project benadrukte de noodzaak van gepersonaliseerde drempels om onterecht alarm te voorkomen (Principe 1).
Onze aanpak benadrukte de voorkeur voor functionele, impactvolle technologie boven trendgedreven keuzes (Principe 1). Apparaten werden geselecteerd op basis van testen en feedback van gebruikers, wat de betrouwbaarheid van de technologie garandeerde (Principe 2, Principe 6). Om kostenefficiënt te blijven, gebruikten patiënten hun eigen smartphones, hoewel dit de deelname beperkte tot degenen met voldoende digitale vaardigheden. Het waarborgen van dataveiligheid was cruciaal: alle apparaten voldeden aan de medische normen en de GDPR-vereisten (Principe 7, Principe 4).
De 8 Principes die we volgden, bieden een stevig kader voor zorgverleners, beleidsmakers en technologieontwikkelaars en bevorderen een doordachte integratie van technologie. Deze Principes gaven richting aan de projectplanning en de evaluatie van de oplossingen, waardoor onnodige verstoringen werden voorkomen.
Met het oog op de toekomst geloven we dat deze Principes in het onderwijs in de gezondheidszorg moeten worden opgenomen. Ze stellen ons in staat de patiënt voorop te stellen en technologie als ondersteunend middel te gebruiken. Praktische training zal zorgverleners voorbereiden op een technologie-geïntegreerd landschap, wat zal leiden tot betere resultaten voor patiënten en een efficiënter zorgsysteem.
Challenges:
We hebben enkele technische problemen ervaren, maar deze waren minimaal en deden zich voornamelijk voor in de beginfase als gevolg van app-gerelateerde uitdagingen, die we snel hebben opgelost. In de toekomst verwachten we minder problemen, dankzij verbeteringen in de herinneringsfunctie van de app, die patiënten helpt bij het nemen van hun metingen.
Op dit moment analyseren we de resultaten van ons eerste onderzoek en beginnen we aan een nieuwe fase van het project, die naar verwachting in december 2025 zal worden afgerond. We bouwen elk project stap voor stap op om te voorkomen dat het te complex wordt en om de impact van elk onderdeel zorgvuldig te kunnen beoordelen.
Linked to this page
Gelinkt aan deze pagina
Lié à cette page
Projects
Projets
Projecten
Tools
Discover other use cases
Hack Healthcare
Een jaarlijkse 2-daagse hackathon georganiseerd door Hack Belgium Labs om kritieke uitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Moonbird
Een gepatenteerd fysiek ademhalingstool dat mensen helpt bij langzame ademhalingsoefeningen om angst, stress en slapeloosheidsproblemen te verlichten.
ODIN
Een initiatief om de manier waarop we innoveren in de gezondheidszorg te veranderen door onze eerstelijns zorgverleners meer zeggenschap te geven.
ODIN
Notre projet ODIN était une initiative qui visait à transformer la manière d'innover dans les soins de santé en responsabilisant les professionnels de santé de première ligne.
Hybrid (i-mens)
Une étude clinique d'i-mens pour améliorer la gestion du diabète via la surveillance à distance, offrant aux patients des retours en temps réel et des soins personnalisés 24/7.
Hack Healthcare
Un hackathon annuel de 2 jours organisé par Hack Belgium Labs pour rassembler l'ensemble de l'écosystème des innovateurs en santé en Belgique afin de développer des solutions.
Moonbird
Un appareil de respiration breveté qui accompagne les exercices de respiration lente, destiné à aider celles et ceux qui souffrent d'anxiété, de stress et d'insomnie.
Teckno2030 Prix Étudiant
Un prix étudiant qui encourage les étudiants à utiliser les 8 technologies de soin dans leurs projets de technologie de la santé.
Teckno2030 Prijs
Een studentenprijs die studenten aanmoedigt om de 8 Caring Technologies te gebruiken in hun projecten rond gezondheidstechnologie.
WA@H
Het Wallonie Assist@Home (WA@H) project evalueert assistieve technologieën om zelfstandig wonen te ondersteunen voor ouderen en personen met een handicap.
WA@H
Le projet Wallonie Assist@Home (WA@H) évalue les technologies d’assistance pour soutenir la vie autonome et retarder l'institutionnalisation des personnes âgées et handicapées.
MyApp4SEP
MyApp4SEP est une application mobile destinée aux personnes atteintes de sclérose en plaques.
MyApp4SEP
MyApp4SEP is een mobiele app voor mensen met multiple sclerose, waarmee patiënten hun gezondheidsgegevens kunnen beheren en deze desgewenst kunnen delen met professionals.
We Are
Une collaboration entre Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw et Zorgnet Icuro qui forme un écosystème durable pour les données de santé personnelles.
We Are
Een samenwerkings tussen Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw en Zorgnet Icuro dat een duurzaam ecosysteem vormt voor persoonlijke gezondheidsgegevens.
MyApp4SEP
MyApp4SEP is a mobile app for people with multiple sclerosis, enabling patients to manage their health data and sharing it with professionals if they choose.
WA@H
The Wallonie Assist@Home (WA@H) project evaluates assistive technologies to support independent living and delay institutionalization for elderly and disabled individuals.
Hybrid
A clinical study by i-mens to improve diabetes management through remote monitoring, empowering patients with real-time feedback and personalized care from a 24/7 nursing team.
We Are
A partnership between Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw and Zorgnet Icuro that forms a sustainable civil-scientific ecosystem for personal health data.
Teckno2030 Award
A student award that encourages students to use the 8 caring technologies in their health technology projects.
Moonbird
A patented physical breathing tool that assists people in slow breathing exercises to help those who suffer from anxiety, stress and insomnia.
ODIN
An initiative to empower frontline healthcare workers to drive meaningful change within their organizations by developing innovative healthcare solutions.
Hack Belgium Labs
An annual 2-day hackathon organised by Hack Belgium Labs to bring the entire ecosystem of Belgian healthcare innovators together to work on critical problems and develop solutions