Use Case
Étude de cas
Use Case

We Are: burgers controle geven over het veilig delen van hun gezondheidsdata

Share

Delen

Partager

Wat is We Are? 

We Are is een samenwerking tussen Domus Medica, VITO (Vlaams onderzoekscentrum), Vlaams Patiëntenplatform vzw en Zorgnet Icuro. Samen vormen we een duurzaam burgerlijk-wetenschappelijk ecosysteem voor persoonlijke gezondheidsgegevens. Momenteel is onze belangrijkste doelgroep burgers die zich meer betrokken willen voelen rond hun gezondheidsgegevens en vanuit vertrouwen hun data te gaan delen.

We Are komt echter ook ten goede aan applicatieontwikkelaars die deze data gebruiken om gepersonaliseerd advies te geven, evenals aan onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties. Ons 'quadruple helix' model omvat mensen, bedrijven, overheden en onderzoekers die allemaal samenwerken en genieten van een gestandaardiseerde aanpak om met data om te gaan.

De link tussen We Are en de 8 principes: 

Het idee voor We Are begon in 2018 toen ik (Elfi Goesaert) bij Domus Medica werkte, en in een samenwerking met VITO rond preventieve gezondheid bespraken hoe we een meer burgergerichte aanpak voor het delen van gezondheidsdata zouden kunnen ontwikkelen. Deze gesprekken breidden zich uit naar VPP en Zorgnet Icuro en leidde tot een consortium dat zich richtte op het geven van controle aan de burgers over hun gezondheidsdata, met name de persoonlijke data die doorgaans niet in medische dossiers te vinden zijn, zoals data over levensstijl en mentale gezondheid die onder meer preventieve zorg ondersteunen (Principe 1, Principe 8). Uiteindelijk kregen we in 2022 officieel de financiering rond.

“We stelden ons de vraag wie de gezondheidsdata zou moeten BEHEREN?”
Elfi Goesaert
R&D Professional Data Gedreven Gezondheidsbevordering bij VITO

Nu het We Are-project is opgezet, bestaat het uit meerdere lagen. De kern draait rond datakluizen, waarvoor we samenwerken met Athumi- een data-utility bedrijf dat persoonlijke datakluizen biedt waar we de data van onze gebruikers kunnen opslaan. De tweede laag bestaat uit applicaties waardoor mensen kunnen interageren met hun data, geïnformeerde toestemmingsbeslissingen nemen en zien wie toegang heeft tot hun informatie (Principe 3). De derde laag tenslotte gaat over governance, die juridische en ethische controle biedt voor applicaties die toegang vragen tot data (Principe 6, Principe 7). Deze “vertrouwenslaag” zorgt ervoor dat alle dataverzoeken worden doorgelicht, zodat mensen weten dat hun gedeelde data veilig zijn.

Onze belangrijkste focus is het creëren van een geïntegreerd ecosysteem door belanghebbenden te betrekken via workshops, co-creatiesessies, panels en interviews om hun rol te verduidelijken (Principe 2, Principe 6). Om dit te bereiken hebben we de prioriteit gegeven aan interoperabele technologie, waarbij we uiteindelijk voor Solid hebben gekozen vanwege de internationale standaarden en compatibiliteit met FHIR. Zo zorgen we ervoor dat we verder gaan dan eenvoudige PDF-uitwisselingen en willen we een echte interoperabiliteit bereiken.

Afbeelding van Cast Animation

Door middel van geïnformeerde toestemming zijn we zeker dat de gebruikers begrijpen wat het betekent om hun data te delen die opgeslagen zijn in persoonlijke data-kluizen (Principe 3). Daarnaast stelt onze samenwerking met Thomas More LiCaLab onze IT-experts in staat vragen in kaart te brengen rond gebruiksgemak en duidelijke informatie te verstrekken. Ons project hanteert strikte protocollen voor beveiliging en toegangsbeheer en vereist uitdrukkelijke toestemming voordat iemand toegang krijgt tot persoonlijke data. Een van de doelstellingen van het project is om deze data te gebruiken voor zowel individuele voordelen als om inzicht te verkrijgen in de gezondheid van de bevolking, zoals blijkt uit een eerste proefproject met het Vlaams Patiëntenplatform over de kwaliteit van ziekenhuiszorg met behulp van enquêtedata (Principe 4).

Om digitale gezondheidsongelijkheid aan te pakken, voeren we co-creatiesessies uit met kwetsbare bevolkingsgroepen en hebben we een doctoraatsprogramma opgezet om betere strategieën voor betrokkenheid te ontwikkelen (Principe 5); het bevorderen van digitale geletterdheid is een van onze belangrijkste prioriteiten. Participatieve governance staat ook centraal in onze aanpak. We willen een non-profit coöperatie als juridische entiteit oprichten om de duurzaamheid van het project op lange termijn en de betrokkenheid van burgers bij de governance te waarborgen (Principe 2, Principe 6). Zo kan het initiatief zich hopelijk ontwikkelen tot een zelfvoorzienende organisatie die onafhankelijk is van externe invloeden.

“Bij digitale toepassingen is het cruciaal om een balans te vinden tussen innovatie en bruikbaarheid.”

Kwaliteitsborging is essentieel. Onder meer Thomas More LiCaLab maar ook andere gespecialiseerde organisaties helpen voor het testen bij gebruikers, terwijl we ook technologische ontwikkelingen volgen om onze tools te verbeteren (Principe 7). We werken samen met verschillende belanghebbenden, waaronder partners in Finland en de organisatie MyData, om innovatie af te stemmen op maatschappelijk bestaande kaders en een model te ondersteunen waarin de burger centraal staat.

Uitdagingen

Onze belangrijkste uitdaging was het vinden van de juiste use cases om de voordelen van het project aan te tonen. Een andere uitdaging was het bereiken van de volledige operationele capaciteit voor de datakluizen, wat langer duurde dan verwacht. De uitdaging is nu om op te schalen en burgers de tastbare voordelen te laten zien van het delen van hun data.

In de toekomst hopen we dat de 8 principes verder zullen reiken dan de gezondheidszorg. Hoewel ze vaak worden gezien als specifiek voor de gezondheidszorg, geloven we dat de 8 principes kunnen dienen als een algemeen kader voor elke technologie die persoonlijke data verwerkt, door richtlijnen te bieden voor de betrokkenheid van de burgers en een zorgzaam databeheer (Principe 8).

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Projects

Projets

Projecten

Tools

No items found.

Share this use case

Deze use case delen

Partager cette étude de cas

Discover other use cases

i-mens

Hybrid

Een klinische studie door i-mens om diabetespatiënten beter te ondersteunen door verschillende technologieën te integreren in de thuiszorg.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Een jaarlijkse 2-daagse hackathon georganiseerd door Hack Belgium Labs om kritieke uitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Een gepatenteerd fysiek ademhalingstool dat mensen helpt bij langzame ademhalingsoefeningen om angst, stress en slapeloosheidsproblemen te verlichten.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Een initiatief om de manier waarop we innoveren in de gezondheidszorg te veranderen door onze eerstelijns zorgverleners meer zeggenschap te geven.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Notre projet ODIN était une initiative qui visait à transformer la manière d'innover dans les soins de santé en responsabilisant les professionnels de santé de première ligne.

Read more >
i-mens

Hybrid (i-mens)

Une étude clinique d'i-mens pour améliorer la gestion du diabète via la surveillance à distance, offrant aux patients des retours en temps réel et des soins personnalisés 24/7.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Un hackathon annuel de 2 jours organisé par Hack Belgium Labs pour rassembler l'ensemble de l'écosystème des innovateurs en santé en Belgique afin de développer des solutions.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Un appareil de respiration breveté qui accompagne les exercices de respiration lente, destiné à aider celles et ceux qui souffrent d'anxiété, de stress et d'insomnie.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Prix Étudiant

Un prix étudiant qui encourage les étudiants à utiliser les 8 technologies de soin dans leurs projets de technologie de la santé.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Prijs

Een studentenprijs die studenten aanmoedigt om de 8 Caring Technologies te gebruiken in hun projecten rond gezondheidstechnologie.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Het Wallonie Assist@Home (WA@H) project evalueert assistieve technologieën om zelfstandig wonen te ondersteunen voor ouderen en personen met een handicap.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Le projet Wallonie Assist@Home (WA@H) évalue les technologies d’assistance pour soutenir la vie autonome et retarder l'institutionnalisation des personnes âgées et handicapées.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP est une application mobile destinée aux personnes atteintes de sclérose en plaques.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP is een mobiele app voor mensen met multiple sclerose, waarmee patiënten hun gezondheidsgegevens kunnen beheren en deze desgewenst kunnen delen met professionals.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

Une collaboration entre Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw et Zorgnet Icuro qui forme un écosystème durable pour les données de santé personnelles.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP is a mobile app for people with multiple sclerosis, enabling patients to manage their health data and sharing it with professionals if they choose.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

The Wallonie Assist@Home (WA@H) project evaluates assistive technologies to support independent living and delay institutionalization for elderly and disabled individuals.

Read more >
i-mens

Hybrid

A clinical study by i-mens to improve diabetes management through remote monitoring, empowering patients with real-time feedback and personalized care from a 24/7 nursing team.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

A partnership between Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw and Zorgnet Icuro that forms a sustainable civil-scientific ecosystem for personal health data.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Award

A student award that encourages students to use the 8 caring technologies in their health technology projects.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

A patented physical breathing tool that assists people in slow breathing exercises to help those who suffer from anxiety, stress and insomnia.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

An initiative to empower frontline healthcare workers to drive meaningful change within their organizations by developing innovative healthcare solutions.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Belgium Labs

An annual 2-day hackathon organised by Hack Belgium Labs to bring the entire ecosystem of Belgian healthcare innovators together to work on critical problems and develop solutions

Read more >