Use Case
Étude de cas
Use Case

Doelgroepen: Patiënten en burgers, Zorgverleners

Share

Delen

Partager

Wat is MyApp4SEP?

MyApp4Sep is een mobiele app die is ontworpen voor mensen met multiple sclerose met digitale tools die zijn afgestemd op de noden van zowel patiënten als zorgverleners. De app bevat verschillende modules die gebaseerd zijn op feedback van patiënten en zorgverleners. Zo kunnen gebruikers hun gezondheidsinformatie zelf beheren en beslissen of ze deze willen delen met zorgverleners.De app stimuleert proactieve, patiëntgerichte zorg door hiaten in revalidatiediensten te overbruggen, gebruikers te ondersteunen bij het bijhouden van symptomen en zorgverleners de mogelijkheid te bieden om de voortgang nauwgezet te monitoren.

Om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren, stelt de app patiënten in staat om hun gezondheidsdata te beheren en deze desgewenst met zorgverleners te delen. Het doel is om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren.

De ontwikkeling begon in 2018 met financiering van het Fonds Dr. Daniël de Coninck. IntoTheWeb ontwikkelde de app, terwijl de IT-afdeling van CHU de Liège de technische aspecten beheert. Dankzij aanvullende financiering van de Koning Boudewijnstichting, Chronicopôle en de Fondation Léon Frédéricq kon het project verder groeien.

Onze missie was om een nieuwe norm te stellen voor de multiple sclerosezorg. Oorspronkelijk richtten we ons op neuropsychologie, maar door middel van gesprekken met belanghebbenden hebben we onze visie uitgebreid. We hebben samengewerkt met het Waalse e-health Living Lab (WeLL) voor een gebruikersgerichte governance waarbij patiënten en zorgverleners vanaf het begin werden betrokken. Deze aanpak, die aansluit bij de Living Lab-methodologie, geeft voorrang aan de noden van de gebruiker. Tijdens het ontwerp van de app werden vijf workshops gehouden, wat ertoe leidde dat één patiënt partner werd en deel ging uitmaken van het projectteam.

De link tussen MyApp4SEP en de 8 principes:

In 2023 evalueerden we MyApp4Sep aan de hand van de 8 leidende Principes voor zorgzame technologie. Het projectteam, bestaande uit twee neuropsychologen en een patiëntpartner, voerde een grondige analyse uit van elk principe om acties te identificeren die de onderlinge afstemming zouden versterken. Door de principes als checklist te gebruiken, evalueerden we onze sterke en zwakke punten. Zo konden we ervoor zorgen dat de technologie op een verantwoorde en duurzame manier werd ontwikkeld, met een focus op het prioriteren van de belangrijkste acties.

“Het eerste principe, “zet de noden van de gebruikers en hun autonomie centraal”, vormt de basis van ons project.”

Wat de screening door de 8 Principes ons leerde:

Uit de screening bleek dat er een sterke overeenkomst was met verschillende belangrijke aspecten, zoals het inspelen op de noden van gebruikers door co-creatieprocessen en het bevorderen van autonomie door patiënten de keuze te geven om hun data al dan niet te delen. De betrokkenheid van belanghebbenden, vooral patiënten, stond centraal bij de ontwikkeling. Gezondheidsvaardigheden werden geïntegreerd door regelmatige informatiefiches en advies te delen met patiënten, met een focus op het zorgen dat de informatie toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen. Geïnformeerde toestemming, die herroepbaar is, en controle over het delen van data waren ook essentieel voor het ontwerp van de app.

Uitdagingen:

Hoewel het project over het algemeen in overeenstemming kwam met de principes, zijn er verschillende gebieden geïdentificeerd die voor verbetering vatbaar zijn, waaronder het aanpassen van interfaces voor cognitieve of fysieke uitdagingen, het verbeteren van de interoperabiliteit met CHU en RSW voor betere data-uitwisseling, en het trainen van zorgverleners in het gebruik van de app. We hebben overwogen om de code te delen om de app toegankelijk te maken voor andere teams, maar stuitten op problemen in verband met de verschillende talen voor ontwikkelaars en ziekenhuisstandaarden.

We realiseerden ons ook het belang van het integreren van instructies voor het gebruik van de app tijdens het gebruiken ervan. Daarbij aansluitend ook het opzetten van een participatief bestuursmodel met toegewijde patient partners om de diversiteit te waarborgen. Hoewel deze aspecten al in beeld waren, waren ze nog niet expliciet als prioriteit aangeduid. Het screeningsproces bood echter een uitgebreid overzicht van alle cruciale elementen voor de ontwikkeling van een verantwoorde en duurzame technologie en hielp ons de volgende stappen helder te definiëren.

Het opzetten van een participatief governance-model werd een cruciale prioriteit voor de duurzaamheid van het project, met een gestructureerd kader als essentieel fundament voor succes op de lange termijn. Idealiter had de screening aan het begin van het project moeten plaatsvinden. Zo had het team vanaf de start op één lijn kunnen zitten wat betreft doelstellingen en technologieprincipes. Dit zou hebben geholpen om blinde vlekken te voorkomen en overeenstemming over prioriteiten te waarborgen.

Hoewel het project een paar jaar geleden van start ging, hebben we er geen spijt van dat we de screening nu hebben uitgevoerd. Begeleiding door experts was van onschatbare waarde omdat neuropsychologen en patiënt partners niet gewend zijn om projecten met dergelijke criteria te evalueren. De facilitator hielp ons na te denken over onze huidige afstemming en acties voor verbetering te identificeren. Het project is tijdrovend en de financiering is een uitdaging, vooral omdat we willen dat de app gratis blijft voor patiënten. Daarom hebben we prioriteit gegeven aan het opzetten van een participatieve governance om ondersteuning op de lange termijn te garanderen. We kunnen de volledige verantwoordelijkheid de komende tien jaar niet alleen dragen.

Een duurzame structuur en ondersteuningssysteem zijn essentieel, en het vinden van de juiste medewerkers is van groot belang geweest. Ondanks de uitdagingen hebben we het geluk dat er gemotiveerde patiënten en zorgverleners bij betrokken zijn. Vooruitkijkend zien we deze principes uitgroeien tot een erkende leidraad in de gezondheidszorg en technologie, die een geïntegreerd kader vormt voor alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de ontwikkeling, het gebruik en de participatieve governance van de app.

Linked to this page

Gelinkt aan deze pagina

Lié à cette page

Tools

No items found.

Share this use case

Deze use case delen

Partager cette étude de cas

Discover other use cases

i-mens

Hybrid

Een klinische studie door i-mens om diabetespatiënten beter te ondersteunen door verschillende technologieën te integreren in de thuiszorg.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Een jaarlijkse 2-daagse hackathon georganiseerd door Hack Belgium Labs om kritieke uitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Een gepatenteerd fysiek ademhalingstool dat mensen helpt bij langzame ademhalingsoefeningen om angst, stress en slapeloosheidsproblemen te verlichten.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Een initiatief om de manier waarop we innoveren in de gezondheidszorg te veranderen door onze eerstelijns zorgverleners meer zeggenschap te geven.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

Notre projet ODIN était une initiative qui visait à transformer la manière d'innover dans les soins de santé en responsabilisant les professionnels de santé de première ligne.

Read more >
i-mens

Hybrid (i-mens)

Une étude clinique d'i-mens pour améliorer la gestion du diabète via la surveillance à distance, offrant aux patients des retours en temps réel et des soins personnalisés 24/7.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Healthcare

Un hackathon annuel de 2 jours organisé par Hack Belgium Labs pour rassembler l'ensemble de l'écosystème des innovateurs en santé en Belgique afin de développer des solutions.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

Un appareil de respiration breveté qui accompagne les exercices de respiration lente, destiné à aider celles et ceux qui souffrent d'anxiété, de stress et d'insomnie.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Prix Étudiant

Un prix étudiant qui encourage les étudiants à utiliser les 8 technologies de soin dans leurs projets de technologie de la santé.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Prijs

Een studentenprijs die studenten aanmoedigt om de 8 Caring Technologies te gebruiken in hun projecten rond gezondheidstechnologie.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Het Wallonie Assist@Home (WA@H) project evalueert assistieve technologieën om zelfstandig wonen te ondersteunen voor ouderen en personen met een handicap.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

Le projet Wallonie Assist@Home (WA@H) évalue les technologies d’assistance pour soutenir la vie autonome et retarder l'institutionnalisation des personnes âgées et handicapées.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP est une application mobile destinée aux personnes atteintes de sclérose en plaques.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

Une collaboration entre Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw et Zorgnet Icuro qui forme un écosystème durable pour les données de santé personnelles.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

Een samenwerkings tussen Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw en Zorgnet Icuro dat een duurzaam ecosysteem vormt voor persoonlijke gezondheidsgegevens.

Read more >
CHU de Liège

MyApp4SEP

MyApp4SEP is a mobile app for people with multiple sclerosis, enabling patients to manage their health data and sharing it with professionals if they choose.

Read more >
CIAS-Partenamut

WA@H

The Wallonie Assist@Home (WA@H) project evaluates assistive technologies to support independent living and delay institutionalization for elderly and disabled individuals.

Read more >
i-mens

Hybrid

A clinical study by i-mens to improve diabetes management through remote monitoring, empowering patients with real-time feedback and personalized care from a 24/7 nursing team.

Read more >
Domus Medica, VITO, Vlaams Patientenplatform vzw, Zorgnet Icuro

We Are

A partnership between Domus Medica, VITO, Vlaams Patiëntenplatform vzw and Zorgnet Icuro that forms a sustainable civil-scientific ecosystem for personal health data.

Read more >
ECAM, Yuza

Teckno2030 Award

A student award that encourages students to use the 8 caring technologies in their health technology projects.

Read more >
Moonbird NV

Moonbird

A patented physical breathing tool that assists people in slow breathing exercises to help those who suffer from anxiety, stress and insomnia.

Read more >
Wit-Gele Kruis (West-Vlaanderen)

ODIN

An initiative to empower frontline healthcare workers to drive meaningful change within their organizations by developing innovative healthcare solutions.

Read more >
Hack Belgium Labs

Hack Belgium Labs

An annual 2-day hackathon organised by Hack Belgium Labs to bring the entire ecosystem of Belgian healthcare innovators together to work on critical problems and develop solutions

Read more >